Składniki
- 80 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 4 papryki czerwone
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 kostki bulionowe
- 4 łyżki oleju
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, kostki bulionowe rozpuścić w 1,5 l wrzącej wody.
- W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone mięso, mieszając, smażyć około 2 minut, aż zarumieni się ze wszystkich stron, całość zlać gorącym bulionowym, gotować pod przykryciem około 30 minut, kiedy mięso będzie już prawie miękkie, dodać pokrojoną paprykę, pokrojone ziemniaki, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, tymianek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, gotować dalej 10 minut.
- Zasmażka; posiekaną cebulę zeszklić na pozostałym oleju, oprószyć mąką, rozprowadzić w niewielkiej ilości wywaru z zupy i dodać do gotowanej zupy, dodać koncentrat pomidorowy, mieszając, gotować jeszcze około 5 minut.
- Zupę przybrać gałązką natki pietruszki, podawać wraz z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Gulaszowa na ostro ; Gulaszowa z zacierką