Składniki
- 50 dag papryki czerwonej
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag mięsa wołowego na gulasz
- 30 dag mięsa wieprzowego na gulasz
- 4 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 litr bulionu wołowego z kostki
- kminek
- cząber
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Paprykę i papryczkę chili umyć, przeciąć na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, ziemniaki obrać z łupin, umyć, pokroić w kostkę, pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, mięso pokroić w kostkę.
- W głębokim garnku rozgrzać olej, na rozgrzany olej włożyć; pokrojoną cebulę, papryczkę chili oraz mięso, mieszając, całość smażyć na dużym ogniu, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron.
- Do obsmażonego mięsa dodać; czosnek, mieloną paprykę, szczyptę kminku, szczyptę cząbru oraz pozostałe warzywa; paprykę, pomidory, cebulę, wszystko zalać bulionem, całość dusić pod przykryciem 30 minut.
- Po 30 minutach dodać pokrojone ziemniaki, dolać przegotowanej wody tyle ile odparowało, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze około 10 minut.
- Zupę przybrać gałązką natki pietruszki, podawać wraz z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Gulaszową na łopatce wieprzowej ; Gulaszową z zacierką