GULASZOWA NA OSTRO


Składniki

  • 50 dag papryki czerwonej
  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 30 dag mięsa wieprzowego na gulasz
  • 4 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 litr bulionu wołowego z kostki 
  • kminek
  • cząber
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Paprykę i papryczkę chili umyć, przeciąć na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, ziemniaki obrać z łupin, umyć, pokroić w kostkę, pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, mięso pokroić w kostkę.
  • W głębokim garnku rozgrzać olej, na rozgrzany olej włożyć; pokrojoną cebulę, papryczkę chili oraz mięso, mieszając, całość smażyć na dużym ogniu, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron.
  • Do obsmażonego mięsa dodać; czosnek, mieloną paprykę, szczyptę kminku, szczyptę cząbru oraz pozostałe warzywa; paprykę, pomidory, cebulę, wszystko zalać bulionem, całość dusić pod przykryciem 30 minut.
  • Po 30 minutach dodać pokrojone ziemniaki, dolać przegotowanej wody tyle ile odparowało, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze około 10 minut.
  • Zupę przybrać gałązką natki pietruszki, podawać wraz z pieczywem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw  ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Gulaszową na łopatce wieprzowej ; Gulaszową z zacierką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]