Składniki
-  1 kg małych ziemniaków
-  40 dag kurek
-  1 duża cebula
-  1 pęczek natki pietruszki
-  3 łyżki oleju
-  tymianek
-  sól, pieprz
Składniki dodatkowe
-  kwaśna śmietana
Etapy przygotowania
-  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki, grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć, cebulę obrać, pokroić w plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
-  Pokrojone ziemniaki zalać wrzącą wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia, gotować około 8 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw i Rady dotyczące warzyw, odcedzić, lekko przestudzić.
-  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać przestudzone ziemniaki, mieszając, podsmażyć je na rumiany kolor, na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej, dodać osączone grzyby oraz pokrojoną cebulę, mieszając, grzyby z cebulą smażyć około 10 minut, przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem, do grzybów dodać podsmażone ziemniaki, całość oprószyć posiekaną natką pietruszki, przemieszać, smażyć jeszcze około 3 minut.
-  Ziemniaki z grzybami podawać na ciepło z dużym kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki smażone z rzodkiewką ; Ziemniaki smażone z warzywami ; Ziemniaki smażone z wędzonką