Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła
- oregano
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 20 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać (oskrobać) ze skórek, pokroić w plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, dymki oczyścić, pokroić w małą kostkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, kefir lub jogurt schłodzić w lodówce.
- Na roztopionym maśle podsmażyć na złocisty kolor ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki (w czasie smażenia, ziemniaki kilka razy delikatnie przemieszać) Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia warzyw, do podsmażonych ziemniaków dodać pokrojone rzodkiewki, całość delikatnie przemieszać, przyprawić oregano, solą i pieprzem, ponownie przemieszać, smażyć jeszcze około 5 minut, na 2 minuty przed końcem smażenia dodać pokrojone dymki i posiekany szczypiorek, przemieszać, odstawić.
- Ziemniaki z rzodkiewką podawać na ciepło ze szklanką zimnego kefiru lub zimnego jogurtu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Ziemniaki smażone z warzywami ; Ziemniaki smażone z wędzonką