Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 10 dag kiełbasy
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- oregano
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować na półmiękko w mundurkach Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw i Rady dotyczące warzyw, osączyć, ostudzić, obrać, pokroić w półplasterki, odstawić, boczek pokroić w dużą kostkę, kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki, odstawić, pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, usunąć stwardniałe części, odstawić, cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, pokroić w plasterki, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, kiełbasę i czosnek, przesmażyć na średnim ogniu, często mieszając, kiedy cebula i ziemniaki będą miękkie, dodać pokrojone pomidory, delikatnie przemieszać, przesmażyć, zmniejszyć ogień, chwilę poddusić pod przykryciem, przyprawić do smaku oregano, solą i pieprzem.
- Podawać na gorąco, od razu po przyrządzeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki smażone z warzywami