ZIEMNIAKI SMAŻONE Z WĘDZONKĄ


Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 10 dag kiełbasy
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • oregano
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, ugotować na półmiękko w mundurkach Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw i Rady dotyczące warzyw, osączyć, ostudzić, obrać, pokroić w półplasterki, odstawić, boczek pokroić w dużą kostkę, kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki, odstawić, pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, usunąć stwardniałe części, odstawić, cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, pokroić w plasterki, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, kiełbasę i czosnek, przesmażyć na średnim ogniu, często mieszając, kiedy cebula i ziemniaki będą miękkie, dodać pokrojone pomidory, delikatnie przemieszać, przesmażyć, zmniejszyć ogień, chwilę poddusić pod przykryciem, przyprawić do smaku oregano, solą i pieprzem.
  • Podawać na gorąco, od razu po przyrządzeniu.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ziemniaki smażone z warzywami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]