Składniki
- 60 dag młodych ziemniaków
- 20 dag kiełbasy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, pokroić w grube plasterki, kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, por oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Na patelni mocno rozgrzać olej, dodać pokrojone ziemniaki, przemieszać, smażyć około 15 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, dodać pokrojoną kiełbasę, pokrojone papryki, pokrojony por, posiekaną cebulę i czosnek, przemieszać, smażyć jeszcze około 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy, całość delikatnie przemieszać.
- Podawać na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki smażone z grzybami ; Ziemniaki smażone z kiełbasą i papryką ; Ziemniaki smażone z rzodkiewką ; Ziemniaki smażone z wędzonką