ZIEMNIAKI SMAŻONE Z WARZYWAMI


Składniki

  • 60 dag młodych ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, pokroić w grube plasterki, kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, por oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Na patelni mocno rozgrzać olej, dodać pokrojone ziemniaki, przemieszać, smażyć około 15 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, dodać pokrojoną kiełbasę, pokrojone papryki, pokrojony por, posiekaną cebulę i czosnek, przemieszać, smażyć jeszcze około 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy, całość delikatnie przemieszać.
  • Podawać na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ziemniaki smażone z grzybami ; Ziemniaki smażone z kiełbasą i papryką ; Ziemniaki smażone z rzodkiewką ; Ziemniaki smażone z wędzonką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]