Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 40 dag kiełbasy czosnkowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula czerwona
- 6 łyżek oleju
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, mielona ostra papryka
Etapy przygotowania
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, ugotować w osolonej wodzie.
- Kiełbasę pokroić w plasterki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na patelni, na 1 łyżce oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę, smażyć około 5 minut, dolać pozostały olej, dodać ugotowane, odcedzone ziemniaki, wymieszać, smażyć do czasu, aż nabiorą złocistego koloru, dodać pokrojone papryki, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką, smażyć jeszcze około 5 minut.
- Ziemniaki podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki smażone z warzywami
Kulinarek poleca; Surówki