GRZYBKI DUSZONE W ŚMIETANIE


Składniki

  • 50 dag świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby dokładnie oczyścić, podcinać końcówki, większe przeciąć na pół, mniejsze pozostawić w całości, kilkakrotnie, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, cebulę obrać, pokroić w kostkę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • W rondlu rozgrzać masło z olejem, na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przygotowane grzyby, całość podlać odrobiną gorącej przegotowanej wody, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, przyprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, mąkę wymieszać ze szczyptą soli, rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać kilka łyżek gorącego sosu z gotowanych grzybów, dokładnie wymieszać, powoli wlać do gotujących się grzybów, mocno mieszając gotujący się sos z grzybami Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenia sosu, zagotować, odstawić.
  • Grzybki podawać na gorąco z pieczywem, wierzch posypać posiekanym koperkiem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Grzybki duszone w śmietanie inaczej ; Grzybki duszone z papryką ; Pieczarki z warzywami duszone w śmietanie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]