Składniki
- 50 dag świeżych kurek
- 1 duża cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 3 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby dokładnie oczyścić, podcinać końcówki, większe przeciąć na pół, mniejsze pozostawić w całości, kilkakrotnie, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, cebulę obrać, pokroić w kostkę, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
- W rondlu rozgrzać masło z olejem, na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przygotowane grzyby, całość podlać odrobiną gorącej przegotowanej wody, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, przyprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, mąkę wymieszać ze szczyptą soli, rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać kilka łyżek gorącego sosu z gotowanych grzybów, dokładnie wymieszać, powoli wlać do gotujących się grzybów, mocno mieszając gotujący się sos z grzybami Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenia sosu, zagotować, odstawić.
- Grzybki podawać na gorąco z pieczywem, wierzch posypać posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Grzybki duszone w śmietanie inaczej ; Grzybki duszone z papryką ; Pieczarki z warzywami duszone w śmietanie