Składniki
- 80 dag świeżych leśnych grzybów (podgrzybki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
- Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać pokrojone grzyby, smażyć aż puszczą sok, wlać bulion grzybowy, dodać listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, dusić pod przykryciem 15 minut, przyprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, dusić pod przykryciem około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Grzybki podawać na gorąco z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Grzybki duszone w śmietanie inaczej ; Grzybki duszone z papryką ; Pieczarki z warzywami duszone w śmietanie