GRZYBKI DUSZONE Z PAPRYKĄ


Składniki

  • 30 dag świeżych kurek
  • 30 dag świeżych podgrzybków
  • 2 duże papryki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • mielony kminek
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby dokładnie oczyścić, podcinać końcówki, większe kurki przeciąć na pół, mniejsze pozostawić w całości, podgrzybki pokroić w plasterki, grzyby kilkakrotnie, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w plasterki, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i pokrojoną paprykę, mieszając, chwilę przesmażyć, następnie dodać pokrojone grzyby, sok z cytryny, listek laurowy, przyprawić mielonym kminkiem, solą i pieprzem, podlać odrobiną gorącej przegotowanej wody, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając, po tym czasie, cały czas mieszając, do grzybów, powoli wlać bulion wymieszany z mąka, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić.
  • Grzybki podawać na gorąco z pieczywem, wierzch posypać posiekanym koperkiem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Grzybki duszone w śmietanie ; Grzybki duszone w śmietanie inaczej ; Pieczarki z warzywami duszone w śmietanie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]