Składniki
- 30 dag świeżych kurek
- 30 dag świeżych podgrzybków
- 2 duże papryki
- 1 duża cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- mielony kminek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby dokładnie oczyścić, podcinać końcówki, większe kurki przeciąć na pół, mniejsze pozostawić w całości, podgrzybki pokroić w plasterki, grzyby kilkakrotnie, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w plasterki, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
- W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i pokrojoną paprykę, mieszając, chwilę przesmażyć, następnie dodać pokrojone grzyby, sok z cytryny, listek laurowy, przyprawić mielonym kminkiem, solą i pieprzem, podlać odrobiną gorącej przegotowanej wody, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając, po tym czasie, cały czas mieszając, do grzybów, powoli wlać bulion wymieszany z mąka, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić.
- Grzybki podawać na gorąco z pieczywem, wierzch posypać posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Grzybki duszone w śmietanie ; Grzybki duszone w śmietanie inaczej ; Pieczarki z warzywami duszone w śmietanie