PIECZARKI Z WARZYWAMI DUSZONE W ŚMIETANIE


Składniki

  • 50 dag pieczarek
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • tymianek
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić, opłukać, małe pokroić na połówki, duże na grube plasterki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, obrać, opłukać, ziemniaki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, marchewki pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać pieczarki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę, i seler, mieszając smażyć 4 minuty, całość podlać szklanką gorącej wody, przyprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 35 minut, aż pieczarki i warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz wlać śmietanę wymieszaną z mąką, całość przemieszać, zagotować, odstawić.
  • Pieczarki z warzywami podawać na gorąco z pieczywem, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Grzybki duszone w śmietanie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]