Składniki
- 50 dag pieczarek
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- tymianek
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, opłukać, małe pokroić na połówki, duże na grube plasterki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, obrać, opłukać, ziemniaki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, marchewki pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać pieczarki, ziemniaki, marchewki, pietruszkę, i seler, mieszając smażyć 4 minuty, całość podlać szklanką gorącej wody, przyprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 35 minut, aż pieczarki i warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz wlać śmietanę wymieszaną z mąką, całość przemieszać, zagotować, odstawić.
- Pieczarki z warzywami podawać na gorąco z pieczywem, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Grzybki duszone w śmietanie