Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku, odstawić, cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić.
- Do masy ziemniaczanej dodać startą cebulę, wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać po 1 łyżce oleju, na rozgrzany olej nakładać masę ziemniaczaną formując placki, smażyć z obu stron na rumiany kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, usmażone placki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać na ciepło z sosem czosnkowym wg receptury Kulinarka lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; znakomity do placków Sos czosnkowy ; Placki ziemniaczane inaczej ; Placki ziemniaczane z sosem mięsnym ; Placki ziemniaczane z sosem serowym ; Placki ziemniaczane z sosem śledziowym