PLACKI ZIEMNIACZANE


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków.
  • Do masy ziemniaczanej wbić jajko, wyspać mąkę, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę przyprawić solą i pieprzem.
  • Na gorącym oleju z masy ziemniaczanej usmażyć placki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Podawać na ciepło z kotletami schabowymi duszonymi w sosie słodko/kwaśnym.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kotlety schabowe duszone w sosie słodko/kwaśnym ; Placki ziemniaczane z sosem mięsnym ; Placki ziemniaczane z sosem serowym ; Placki ziemniaczane z sosem śledziowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]