Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej wbić jajko, wyspać mąkę, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę przyprawić solą i pieprzem.
- Na gorącym oleju z masy ziemniaczanej usmażyć placki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Podawać na ciepło z kotletami schabowymi duszonymi w sosie słodko/kwaśnym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kotlety schabowe duszone w sosie słodko/kwaśnym ; Placki ziemniaczane z sosem mięsnym ; Placki ziemniaczane z sosem serowym ; Placki ziemniaczane z sosem śledziowym