Składniki
-  80 dag schabu bez kości
 -  30 dag pieczarek
 -  1 łyżka masła
 -  Vegeta
 -  olej
 
Składniki na sos
-  10 łyżek koncentratu pomidorowego
 -  10 łyżek sosu sojowego
 -  10 łyżek czerwonego octu winnego
 -  10 łyżek cukru
 -  14 łyżek zimnej łyżek przegotowanej wody
 
Etapy przygotowania
-  Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 8 kotletów, każdy z obu stron delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć Vegetą i od razu z obu stron obsmażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, obsmażone kotlety odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
 -  Sos; koncentrat pomidorowy połączyć z sosem sojowym, octem winnym i cukrem, dodać 14 łyżek zimnej przegotowanej wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
 -  Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, chwilę przesmażyć na roztopionym maśle.
 -  Usmażone kotlety przełożyć do rondla, dodać przesmażone pieczarki, całość polać przygotowanym sosem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
 -  Kotlety podawać na ciepło polane słodko/kwaśnym sosem z plackami ziemniaczanymi.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Placki ziemniaczane