KOTLETY SCHABOWE DUSZONE W SOSIE SŁODKO/KWAŚNYM


Składniki

  • 80 dag schabu bez kości
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Vegeta
  • olej

Składniki na sos

  • 10 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 10 łyżek czerwonego octu winnego
  • 10 łyżek cukru
  • 14 łyżek zimnej łyżek przegotowanej wody

Etapy przygotowania 

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 8 kotletów, każdy z obu stron delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć Vegetą i od razu z obu stron obsmażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, obsmażone kotlety odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
  • Sos; koncentrat pomidorowy połączyć z sosem sojowym, octem winnym i cukrem, dodać 14 łyżek zimnej przegotowanej wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, chwilę przesmażyć na roztopionym maśle.
  • Usmażone kotlety przełożyć do rondla, dodać przesmażone pieczarki, całość polać przygotowanym sosem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  • Kotlety podawać na ciepło polane słodko/kwaśnym sosem z plackami ziemniaczanymi.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Placki ziemniaczane

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]