Składniki
- 80 dag schabu bez kości
- 30 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- Vegeta
- olej
Składniki na sos
- 10 łyżek koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek sosu sojowego
- 10 łyżek czerwonego octu winnego
- 10 łyżek cukru
- 14 łyżek zimnej łyżek przegotowanej wody
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 8 kotletów, każdy z obu stron delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć Vegetą i od razu z obu stron obsmażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, obsmażone kotlety odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Sos; koncentrat pomidorowy połączyć z sosem sojowym, octem winnym i cukrem, dodać 14 łyżek zimnej przegotowanej wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, chwilę przesmażyć na roztopionym maśle.
- Usmażone kotlety przełożyć do rondla, dodać przesmażone pieczarki, całość polać przygotowanym sosem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Kotlety podawać na ciepło polane słodko/kwaśnym sosem z plackami ziemniaczanymi.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Placki ziemniaczane