PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM MIĘSNYM


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 puszka pomidorów
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków, cebulę obrać, opłukać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków, drugą posiekać i odstawić, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, odstawić.
  • Do masy ziemniaczanej wbić jajko, wyspać mąkę, dodać czosnek, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę przyprawić solą i pieprzem.
  • Na gorącym oleju z masy ziemniaczanej usmażyć placki.
  • Sos; na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso, wymieszać, smażyć 10 minut, dodać wraz z zalewą pomidory z puszki, wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, pod koniec duszenia dodać śmietanę, posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać, odstawić.
  • Usmażone placki podgrzać, podawać z gorącym sosem przybranym gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju