Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 mała marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 puszka pomidorów
- olej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków, cebulę obrać, opłukać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków, drugą posiekać i odstawić, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, odstawić.
- Do masy ziemniaczanej wbić jajko, wyspać mąkę, dodać czosnek, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę przyprawić solą i pieprzem.
- Na gorącym oleju z masy ziemniaczanej usmażyć placki.
- Sos; na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso, wymieszać, smażyć 10 minut, dodać wraz z zalewą pomidory z puszki, wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, pod koniec duszenia dodać śmietanę, posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać, odstawić.
- Usmażone placki podgrzać, podawać z gorącym sosem przybranym gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju