PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚLEDZIOWYM


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 4 płaty śledziowe (matiasa) w zalewie wg uznania
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków.
  • Do masy ziemniaczanej wbić jajko, wyspać mąkę, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę przyprawić solą i pieprzem.
  • Na gorącym oleju z masy ziemniaczanej usmażyć placki.
  • Sos; śledzie osączyć z zalewy, pokroić w cienkie paseczki, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), pokrojone śledzie i posiekany koperek dodać do śmietany, wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 minut.
  • Gorące placki, podawać z schłodzonym sosem przybranym gałązką koperku.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]