Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 4 płaty śledziowe (matiasa) w zalewie wg uznania
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do startych ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej wbić jajko, wyspać mąkę, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę przyprawić solą i pieprzem.
- Na gorącym oleju z masy ziemniaczanej usmażyć placki.
- Sos; śledzie osączyć z zalewy, pokroić w cienkie paseczki, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), pokrojone śledzie i posiekany koperek dodać do śmietany, wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 minut.
- Gorące placki, podawać z schłodzonym sosem przybranym gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju