SAŁATA Z OGÓRKAMI W SOSIE MAJONEZOWYM


Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko 
  • 1/2 białej części pora

Składniki na sos

  • 8 łyżek majonezu
  • 2 łyżki startych ogórków konserwowych
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Sałatę Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty umyć, osuszyć, pokroić w kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, jabłko umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, ogórek sałatkowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, ogórki konserwowe osączyć z zalewy, pokroić na plasterki, por umyć, oczyścić, pokroić w talarki, przelać wrzącą wodą, osączyć.
  • Sos; majonez połączyć z keczupem i octem, wymieszać, dodać starte ogórki, posiekaną cebulę, do smaku cukier, sól i pieprz, przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut.
  • W salaterce połączyć sałatę z jabłkiem, ogórkami i porem, przemieszać, przed podaniem polać sosem, ponownie przemieszać.

 

Info Kulinarka

Znakomicie pasuje do mięs pieczonych i potraw z grilla

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców

Sos majonezowy można zastąpić sosami wg receptur Kulinarka

Kulinarek poleca; Sos cebulowy ; Sos cytrynowy ; Sos musztardowy ; Sos paprykowy ; Sos śmietanowy z curry ; Sos ziołowy 

Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]