Składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 ogórek sałatkowy
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duże jabłko
- 1/2 białej części pora
Składniki na sos
- 8 łyżek majonezu
- 2 łyżki startych ogórków konserwowych
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka białego octu winnego
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Sałatę Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty umyć, osuszyć, pokroić w kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, jabłko umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, ogórek sałatkowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, ogórki konserwowe osączyć z zalewy, pokroić na plasterki, por umyć, oczyścić, pokroić w talarki, przelać wrzącą wodą, osączyć.
- Sos; majonez połączyć z keczupem i octem, wymieszać, dodać starte ogórki, posiekaną cebulę, do smaku cukier, sól i pieprz, przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut.
- W salaterce połączyć sałatę z jabłkiem, ogórkami i porem, przemieszać, przed podaniem polać sosem, ponownie przemieszać.
Info Kulinarka
Znakomicie pasuje do mięs pieczonych i potraw z grilla
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Sos majonezowy można zastąpić sosami wg receptur Kulinarka
Kulinarek poleca; Sos cebulowy ; Sos cytrynowy ; Sos musztardowy ; Sos paprykowy ; Sos śmietanowy z curry ; Sos ziołowy
Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem