PASZTET W PIEPRZU


Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • 10 dag boczku w plasterkach
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 zwykła bułka
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki wódki
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • olej
  • tarta bułka
  • 6 łyżek ziaren kolorowego pieprzu

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę, włoszczyznę umyć, pokroić w kostkę, mięso i warzywa połączyć, zalać winem, odstawić pod przykryciem do lodówki, marynować 48 godzin, co jakiś czas przemieszać.
  • Po wyjęciu z marynaty, mięso oczyścić z warzyw i w rondlu obsmażyć na rozgrzanym smalcu, do obsmażonego mięsa dodać pokrojony w dużą kostkę boczek, przemieszać, chwilę przesmażyć, zalać gorącą wodą, tak aby mięso było zakryte, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin, pod koniec gotowania dodać umyte i oczyszczone wątróbki, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut, ugotowane mięso, boczek i wątróbki wyjąć z wywaru, osączyć, wystudzić ( zachować 1 szklankę wywaru).
  • Bułkę namoczyć w śmietanie, dokładnie odcisnąć, zmielić z wystudzonym mięsem, boczkiem i wątróbkami, do masy wbić jajka, dodać wódkę, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę (jeśli masa będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki zachowanego wywaru).
  • Podłużną, wąską formę pieczeniową dokładnie natłuścić olejem i wysypać tartą bułką, formę wypełnić przygotowaną mięsną masą, lekko ją ubijając, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, jeżeli wierzch pasztetu zbyt szybko się przyrumienia, należy go w czasie dalszego pieczenia skropić 2 – 3 razy zachowanym wywarem, pod koniec pieczenia wierzch pasztetu posypać ziarenkami kolorowego pieprzu, piec jeszcze około 15 minut.
  • Pasztet podawać pokrojony w plastry z sosem cebulowym.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pasztetu Sos cebulowy

Kulinarek poleca; Pasztet tradycyjny ; Pasztet warzywny ; Pasztet z grzybami ; Pasztet z dorsza pieczony w łososiu

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]