Składniki
- 80 dag fileta z indyka
- 30 dag wątróbek drobiowych
- 10 dag boczku w plasterkach
- 3 jajka
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 zwykła bułka
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki wódki
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- olej
- tarta bułka
- 6 łyżek ziaren kolorowego pieprzu
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę, włoszczyznę umyć, pokroić w kostkę, mięso i warzywa połączyć, zalać winem, odstawić pod przykryciem do lodówki, marynować 48 godzin, co jakiś czas przemieszać.
- Po wyjęciu z marynaty, mięso oczyścić z warzyw i w rondlu obsmażyć na rozgrzanym smalcu, do obsmażonego mięsa dodać pokrojony w dużą kostkę boczek, przemieszać, chwilę przesmażyć, zalać gorącą wodą, tak aby mięso było zakryte, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin, pod koniec gotowania dodać umyte i oczyszczone wątróbki, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut, ugotowane mięso, boczek i wątróbki wyjąć z wywaru, osączyć, wystudzić ( zachować 1 szklankę wywaru).
- Bułkę namoczyć w śmietanie, dokładnie odcisnąć, zmielić z wystudzonym mięsem, boczkiem i wątróbkami, do masy wbić jajka, dodać wódkę, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę (jeśli masa będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki zachowanego wywaru).
- Podłużną, wąską formę pieczeniową dokładnie natłuścić olejem i wysypać tartą bułką, formę wypełnić przygotowaną mięsną masą, lekko ją ubijając, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, jeżeli wierzch pasztetu zbyt szybko się przyrumienia, należy go w czasie dalszego pieczenia skropić 2 – 3 razy zachowanym wywarem, pod koniec pieczenia wierzch pasztetu posypać ziarenkami kolorowego pieprzu, piec jeszcze około 15 minut.
- Pasztet podawać pokrojony w plastry z sosem cebulowym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pasztetu Sos cebulowy
Kulinarek poleca; Pasztet tradycyjny ; Pasztet warzywny ; Pasztet z grzybami ; Pasztet z dorsza pieczony w łososiu