Składniki
- 50 dag brokułu
- 50 dag kalafiora
- 40 dag cebuli
- 40 dag tartej bułki
- 20 dag żółtego sera
- 6 jajek
- 1 cytryna
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki masła
- estragon
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- kilka małych pomidorków
Etapy przygotowania
- Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny, gotować około 5 minut, wyjąć z wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła, tartą bułkę namoczyć w śmietanie, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Różyczki brokułu i kalafiora (odłożyć kilka różyczek brokułu) połączyć z zeszkloną cebulą, dodać bułkę tartą ze śmietaną, wbić jajka, całość zmiksować, do masy dodać starty ser, przyprawić estragonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przemieszać.
- Podłużną formę pieczeniową Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia warzyw wysmarować pozostałym masłem, rozprowadzić w niej połowę masy warzywnej, w masie ułożyć odłożone różyczki brokułu i nakryć je pozostałą masą, wierzch formy z pasztetem nakryć żaroodporną folią aluminiową.
- Formę z pasztetem wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą (woda winna sięgać do połowy wysokości formy z pasztetem) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia warzyw, piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, upieczony pasztet wystudzić, formę z pasztetem wstawić na noc do lodówki Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia warzyw.
- Pasztet podawać pokrojony w plastry, obłożony cząstkami pomidorków.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Pasztet tradycyjny ; Pasztet w pieprzu ; Pasztet z dorsza pieczony w łososiu ; Pasztet z grzybami