PASZTET Z GRZYBAMI


Składniki

  • 90 dag wieprzowiny bez kości
  • 70 dag cielęciny bez kości
  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 5 dag słoniny 
  • 3 cebule
  • 6 suszonych grzybków
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 szklanki mleka
  • 3 zwykłe bułki
  • 1/2 kostki masła
  • 6 jajek
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek jałowca
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • olej
  • tarta bułka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso i wątróbkę dokładnie umyć, pokroić na kawałki, cebule obrać, pokroić na kawałki.
  • Grzyby zlać szklanką zimnej wody, moczyć co najmniej 30 minut, ugotować w tej samej wodzie, do miękkości, wystudzić, drobno posiekać.
  • W rondlu, na rozgrzanym maśle, cały czas mieszając, zarumienić pokrojone mięso z wątróbką i cebulą, podlać szklanką wina, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca, dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, do czasu odparowania całego płynu, wyjąć listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca, mięso z wątróbką i cebulą ostudzić.
  • Bułki namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
  • Wystudzone mięso wraz z wątróbką i cebulą zmielić, dodać pokrojone grzyby, namoczone i odciśnięte bułki, żółtka z 6 jaj (białka zachować), gałkę muszkatołową, majeranek, rozmaryn, tymianek, wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie za sucha dodać 2 – 3 łyżki wody), białka z 6 jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mięsną masą.
  • Podłużną, wąską formę pieczeniową dokładnie natłuścić olejem i wysypać tartą bułką, formę wypełnić przygotowaną mięsną masą lekko ją ubijając, na wierzchu ułożyć słoninę pokrojoną w słupki, piec około 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, jeśli wierzch pasztetu zbyt szybko się przyrumienia, należy go w czasie dalszego pieczenia skropić 2 – 3 razy wodą.
  • Pasztet podawać pokrojony w plastry z sosem cebulowym.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pasztetu Sos cebulowy

Kulinarek poleca; Pasztet tradycyjny ; Pasztet warzywny ; Pasztet w pieprzu ; Pasztet z dorsza pieczony w łososiu

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]