Składniki
- 90 dag wieprzowiny bez kości
- 70 dag cielęciny bez kości
- 50 dag wątróbki cielęcej
- 5 dag słoniny
- 3 cebule
- 6 suszonych grzybków
- 1 szklanka białego wina
- 2 szklanki mleka
- 3 zwykłe bułki
- 1/2 kostki masła
- 6 jajek
- 4 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek jałowca
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- olej
- tarta bułka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso i wątróbkę dokładnie umyć, pokroić na kawałki, cebule obrać, pokroić na kawałki.
- Grzyby zlać szklanką zimnej wody, moczyć co najmniej 30 minut, ugotować w tej samej wodzie, do miękkości, wystudzić, drobno posiekać.
- W rondlu, na rozgrzanym maśle, cały czas mieszając, zarumienić pokrojone mięso z wątróbką i cebulą, podlać szklanką wina, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca, dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, do czasu odparowania całego płynu, wyjąć listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca, mięso z wątróbką i cebulą ostudzić.
- Bułki namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
- Wystudzone mięso wraz z wątróbką i cebulą zmielić, dodać pokrojone grzyby, namoczone i odciśnięte bułki, żółtka z 6 jaj (białka zachować), gałkę muszkatołową, majeranek, rozmaryn, tymianek, wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie za sucha dodać 2 – 3 łyżki wody), białka z 6 jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mięsną masą.
- Podłużną, wąską formę pieczeniową dokładnie natłuścić olejem i wysypać tartą bułką, formę wypełnić przygotowaną mięsną masą lekko ją ubijając, na wierzchu ułożyć słoninę pokrojoną w słupki, piec około 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, jeśli wierzch pasztetu zbyt szybko się przyrumienia, należy go w czasie dalszego pieczenia skropić 2 – 3 razy wodą.
- Pasztet podawać pokrojony w plastry z sosem cebulowym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do pasztetu Sos cebulowy
Kulinarek poleca; Pasztet tradycyjny ; Pasztet warzywny ; Pasztet w pieprzu ; Pasztet z dorsza pieczony w łososiu