Składniki
- 60 dag filetów z dorsza bez skóry
- 30 dag wędzonego łososia w plastrach
- 3 jajka
- 1 duża cytryna
- 1 pęczek koperku
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, świeżo mielony biały pieprz
Etapy przygotowania
- Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie usunąć wszystkie ości, oczyszczone filety dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o małych (drobnych) oczkach, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, przekroić na pół, z jednej połowy otrzeć skórkę, drugą połowę cytryny pozostawić do dekoracji, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji)
- Zmielone filety oprószyć otartą skórką z cytryny, posiekanym koperkiem oraz tartą bułką, dodać ubitą śmietanę, wbić żółtka z 3 jaj (białka zachować), przyprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem, wyrobić jednolitą masę, białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą rybną.
- Podłużną wąską formę pieczeniową Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia ryb wyłożyć na dnie i po bokach plastrami wędzonego łososia, zakładając jeden na drugi, tak aby dokładnie pokrywały powierzchnię formy i wystawały poza jej brzegi (kilka plastrów pozostawić do przykrycia wierzchu pasztetu), na plastrach łososia równomiernie rozprowadzić przygotowaną masę rybną Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia ryb, wystające z formy plastry łososia zawinąć do środka na masę rybną, wierzch nakryć odłożonymi plastrami łososia.
- Formę z pasztetem wstawić do większej formy wypełnionej wodą (woda winna sięgać do połowy wysokości formy z pasztetem) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia ryb, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, upieczony pasztet wystudzić, wyjąć z formy Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia ryb.
- Pasztet podawać pokrojony w plastry, przybrać plasterkiem cytryny i gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb
Kulinarek poleca; Pasztet tradycyjny ; Pasztet warzywny ; Pasztet w pieprzu ; Pasztet z grzybami