PASZTET TRADYCYJNY


Składniki

  • 50 dag wieprzowiny bez kości
  • 50 dag cielęciny bez kości
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 5 dag słoniny
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 4 jajka
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • tarta bułka
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka, dodać jedną obraną cebulę, obraną marchewkę, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, całość zalać zimną wodą, tak aby mięso było zakryte, gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru, osączyć, wystudzić.
  • Do gotującego się wywaru włożyć dokładnie umyte wątróbki i drugą obraną cebulę, gotować około 5 minut, wątróbki i cebulę wyjąć z wywaru, osączyć, wystudzić (zachować 1 szklankę wywaru).
  • Wystudzone mięso, wątróbki i warzywa, pokroić, zmielić, dodać żółtka z 4 jaj (białka zachować), przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki zachowanego wywaru), białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wyrobioną masą.
  • Podłużną, wąską formę pieczeniową dokładnie natłuścić olejem i wysypać tartą bułką, formę wypełnić przygotowaną mięsną masą lekko ją ubijając, na wierzchu ułożyć słoninę pokrojoną w słupki, piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, jeśli wierzch pasztetu zbyt szybko się przyrumienia, należy go w czasie dalszego pieczenia skropić 2 – 3 razy zachowanym wywarem.
  • Pasztet podawać pokrojony w plastry z sosem cebulowym.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do pasztetu Sos cebulowy

Kulinarek poleca; Pasztet warzywny ; Pasztet w pieprzu ; Pasztet z dorsza pieczony w łososiu ; Pasztet z grzybami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]