SAŁATA Z PIECZARKAMI W SOSIE WINEGRET


Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 20 dag pieczarek
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka koperku

Składniki na sos

  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Liście sałaty (można użyć też lodowej) Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty oderwać z główki, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać palcami na mniejsze części Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, cebulę obrać, pokroić na talarki i podzielić na pierścienie, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Sos; oliwę połączyć z octem, dodać sos chili, oregano, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatę połączyć z pieczarkami, pomidorami i cebulą, przed podaniem polać sosem, posypać koperkiem, przemieszać.
     

Info Kulinarka

Znakomicie pasuje do mięs pieczonych i potraw z grilla

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; wyśmienite sosy do zielonej sałaty Sos cebulowy ; Sos cytrynowy ; Sos majonezowy z ogórkiem ; Sos musztardowy ; Sos paprykowy ; Sos śmietanowy z curry ; Sos ziołowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]