Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 20 dag pieczarek
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka koperku
Składniki na sos
- 8 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Liście sałaty (można użyć też lodowej) Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty oderwać z główki, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać palcami na mniejsze części Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, cebulę obrać, pokroić na talarki i podzielić na pierścienie, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Sos; oliwę połączyć z octem, dodać sos chili, oregano, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 15 minut.
- Sałatę połączyć z pieczarkami, pomidorami i cebulą, przed podaniem polać sosem, posypać koperkiem, przemieszać.
Info Kulinarka
Znakomicie pasuje do mięs pieczonych i potraw z grilla
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; wyśmienite sosy do zielonej sałaty Sos cebulowy ; Sos cytrynowy ; Sos majonezowy z ogórkiem ; Sos musztardowy ; Sos paprykowy ; Sos śmietanowy z curry ; Sos ziołowy