Składniki
- 6 jajek
- 1 kiszony ogórek
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/2 jabłka
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 5 łyżek sosu majonezowego lub majonezu
- sól, pieprz
- majonez i słodka papryka w proszku do dekoracji
- kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka tak aby nie uszkodzić białek, odłożyć.
- Marchewkę i pietruszkę umyć, ugotować, ostudzić, jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, groszek osączyć z zalewy.
- Farsz; ugotowane warzywa, jabłko, ogórek i żółtka pokroić w drobną kostkę, dodać groszek, wymieszać z sosem majonezowym lub majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku, wierzch jajek udekorować sosem majonezowym lub majonezem, oprószyć słodką papryką, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Jaja faszerowane pasztecikiem ; Jaja faszerowane pieczarkami ; Jaja faszerowane serem feta ; Jaja faszerowane twarożkiem i żurawiną ; Jaja faszerowane wędlinami
Kulinarek poleca; Sos majonezowy