Składniki
- 6 jajek
- 5 dag szynki
- 5 dag boczku
- 2 konserwowe ogórki
- 9 marynowanych śliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka tak aby nie uszkodzić białek, odłożyć.
- Szynkę z boczkiem pokroić, drobno posiekać, ogórki i śliwki osączyć z zalewy, 3 śliwki pokroić w ósemki, odłożyć, pozostałe śliwki z ogórkami pokroić, drobno posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Farsz; posiekane wędliny, ogórki, śliwki i część natki pietruszki (część pozostawić do dekoracji) wymieszać z utartymi żółtkami, dodać majonez i musztardę, ponownie wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku, wierzch jajek udekorować pokrojonymi w ósemki śliwkami, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Jaja faszerowane pasztecikiem ; Jaja faszerowane pieczarkami ; Jaja faszerowane serem feta ; Jaja faszerowane twarożkiem i żurawiną ; Jaja faszerowane warzywami