Składniki
- 6 jajek
- 10 dag pieczarek
- 5 dag sera żółtego
- 5 łyżek majonezu (lub sosu majonezowego)
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- majonez i słodka papryka w proszku do dekoracji
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka tak aby nie uszkodzić białek, odłożyć.
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, drobno posiekać, usmażyć, ostudzić.
- Farsz; ostudzone pieczarki, drobno posiekany ser żółty dodać do żółtek, wszystko razem rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę, dodać majonez (majonez można zastąpić sosem majonezowym), posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
- Farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku, wierzch jajek udekorować sosem majonezowym lub majonezem, oprószyć słodką papryką, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Jaja faszerowane pasztecikiem ; Jaja faszerowane serem feta ; Jaja faszerowane twarożkiem i żurawiną ; Jaja faszerowane warzywami ; Jaja faszerowane wędlinami
Kulinarek poleca; Sos majonezowy