Składniki
- 6 jajek
- 10 dag kremowego twarożku
- 3 łyżki żurawiny do mięs
- 2 – 3 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę, z rozciętych połówek wyjąć żółtka tak aby nie uszkodzić białek, odłożyć (w jajkach można też wyciąć szerokie kliny i przez wycięcia wyjąć z nich żółtka tak aby nie uszkodzić białek, następnie białka wypełnić farszem).
- Farsz; żółtka ugotowanych jaj rozetrzeć widelcem lub zmiksować z serem, żurawiną i chrzanem, przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem, przemieszać.
- Farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku, wierzch jajek oprószyć natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Jaja faszerowane pasztecikiem ; Jaja faszerowane pieczarkami ; Jaja faszerowane serem feta ; Jaja faszerowane warzywami ; Jaja faszerowane wędlinami