Składniki
- 150 g ryżu
- 200 g świeżych grzybów (podgrzybki)
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 2 gałązki natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Grzyby opłukać, oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, gałązki natki pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na głębokiej patelni wraz z 2 łyżkami oliwy roztopić masło, do rozgrzanego tłuszczu dodać połowę przeciśniętego przez praskę czosnku, mieszając, czosnek smażyć 2 – 3 minuty, następnie dodać pokrojone grzyby wraz z posiekaną cebulą, całość przemieszać, smażyć na małym ogniu 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania i smażenia grzybów, usmażone grzyby zdjąć z patelni, odstawić.
- Na patelni ze smażenia grzybów rozgrzać pozostałą oliwę, do rozgrzanej oliwy dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku, mieszając, czosnek smażyć 2 minuty, następnie na patelnię wsypać ryż Zobacz Info; Rady dotyczące ryżu, mieszając, ryż smażyć do czasu, aż stanie się szklisty, do szklistego ryżu wlać wino, dusić na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje, następnie do ryżu wlać bulion, cały czas mieszając, ryż gotować do czasu, aż będzie miękki, pod koniec gotowania ryż przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać usmażone z cebulą grzyby, posiekaną natkę pietruszki, całość przemieszać, gotować jeszcze 7 – 8 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryżu, odstawić.
- Risotto podawać na gorąco, przybrać listkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Risotto z papryką
Kulinarek poleca; Surówki