Składniki
- 2 papryki czerwone
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szklanki ryżu krótko ziarnistego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- majeranek
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie paski, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w grube półplasterki, cebule obrać, posiekać, łodygi selera opłukać, osuszyć, posiekać.
- W garnku na rozgrzanym maśle, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać ryż, mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty, następnie całość zalać bulionem i winem, dodać paprykę i seler, przemieszać, zagotować, po zawrzeniu zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 20 minut, pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut.
- Risotto posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Risotto z grzybami
Kulinarek poleca; Surówki