RISOTTO Z PAPRYKĄ


Składniki

  • 2 papryki czerwone
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki ryżu krótko ziarnistego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie paski, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w grube półplasterki, cebule obrać, posiekać, łodygi selera opłukać, osuszyć, posiekać.
  • W garnku na rozgrzanym maśle, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać ryż, mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty, następnie całość zalać bulionem i winem, dodać paprykę i seler, przemieszać, zagotować, po zawrzeniu zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 20 minut, pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, przemieszać, gotować jeszcze około 10 minut.
  • Risotto posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Risotto z grzybami

Kulinarek poleca; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]