Składniki
- 2 pierś z kurczaka
- 6 dużych plastrów surowego boczku
- 12 pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mała cukinia
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na 6 filetów i lekko je rozbić, boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek, pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pomidorki umyć, osuszyć, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek odłożyć do dekoracji), rozmaryn opłukać, osuszyć, odstawić.
- Farsz; startą cukinię połączyć z posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na każdym filecie rozprowadzić przygotowany farsz, na farszu ułożyć paski pokrojonej papryki, filety zwinąć w ciasne ruloniki, owinąć je plastrami boczku, każdy rulonik spiąć wykałaczką.
- Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć je pomidorkami i połówkami pieczarek, dodać gałązki rozmarynu, całość skropić oliwą, piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Podawać na ciepło wraz z pieczonymi pomidorkami i pieczarkami, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Pierś kurczaka duszona w winogronach ; Pierś kurczaka nadziewana serem ; Pierś kurczaka w sosie czosnkowym