Składniki na jedną porcję
- 1 pierś z kurczaka
- ser żółty
- olej
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na bejce
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć tak aby powstała kieszeń, ser pokroić w kawałki.
- Bejca; olej połączyć z oregano, bazylią, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Pierś kurczaka natrzeć bejcą, w powstałą po nacięciu kieszeń włożyć kawałki sera, spiąć wykałaczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
- Pierś kurczaka smażyć około 5 do 7 minut z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Podawać na gorąco, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Do nadzienia zamiast sera żółtego można wybrać ser pleśniowy np. lazur czy rokpol, potrawa będzie miała wyraźniejszy smak
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia drobiu ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pierś kurczaka nadziewaną serem inaczej ; Pierś kurczaka zawijaną w boczku