PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM


Składniki na jedną porcję

  • 1 pierś z kurczaka
  • ser żółty
  • olej
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na bejce

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć tak aby powstała kieszeń, ser pokroić w kawałki.
  • Bejca; olej połączyć z oregano, bazylią, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Pierś kurczaka natrzeć bejcą, w powstałą po nacięciu kieszeń włożyć kawałki sera, spiąć wykałaczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
  • Pierś kurczaka smażyć około 5 do 7 minut z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Podawać na gorąco, przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Do nadzienia zamiast sera żółtego można wybrać ser pleśniowy np. lazur czy rokpol, potrawa będzie miała wyraźniejszy smak

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia drobiu ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Pierś kurczaka nadziewaną serem inaczej ; Pierś kurczaka zawijaną w boczku

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]