Składniki
- 2 pierś z kurczaka
- 4 plastry szynki
- 4 plastry żółtego sera
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, każdą przekroić w poprzek na 2 płaty, każdy płat naciąć tak aby powstała kieszeń, przygotowane piersi oprószyć solą i pieprzem.
- Plastry szynki zwinąć razem z serem, tak aby ser był na wierzchu, rulony złożyć i wcisnąć w kieszenie nacięte w płatach piersi, nacięcia spiąć wykałaczkami.
- Piersi panierować kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i tartej bułce, smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Podawać na gorąco, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Do nadzienia zamiast sera żółtego można wybrać ser pleśniowy np. lazur czy rokpol, potrawa będzie miała wyraźniejszy smak
Mięso będzie bardziej wyraziste jeśli plastry szynki zostaną posmarowane musztardą i dopiero potem pokryte serem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia drobiu ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pierś kurczaka nadziewana serem inaczej ; Pierś kurczaka zawijana w boczku