PIERŚ KURCZAKA DUSZONA W WINOGRONACH


Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 40 dag winogron ciemnych
  • 40 dag winogron jasnych
  • 10 dag sera rokpol
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć tymiankiem i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Winogrona opłukać, osuszyć, połowę winogron ciemnych i jasnych przekroić na pół, resztę pozostawić w całości, ser pokruszyć, odstawić, gałązki tymianku opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Masło roztopić wraz z oliwą, na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony obsmażyć przygotowane mięso, obsmażone piersi kurczaka podlać bulionem warzywnym, dusić pod przykryciem 5 minut, do duszonego mięsa dodać wszystkie winogrona, dusić dalej pod przykryciem około 10 minut, pod koniec gotowania dodać pokruszony ser, całość oprószyć gałką muszkatołową, wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczanie sosu, przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Mięso podawać na ciepło z sosem winogronowym, przybrane gałązkami tymianku.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]