Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 40 dag winogron ciemnych
- 40 dag winogron jasnych
- 10 dag sera rokpol
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć tymiankiem i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Winogrona opłukać, osuszyć, połowę winogron ciemnych i jasnych przekroić na pół, resztę pozostawić w całości, ser pokruszyć, odstawić, gałązki tymianku opłukać, osuszyć, odstawić.
- Masło roztopić wraz z oliwą, na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony obsmażyć przygotowane mięso, obsmażone piersi kurczaka podlać bulionem warzywnym, dusić pod przykryciem 5 minut, do duszonego mięsa dodać wszystkie winogrona, dusić dalej pod przykryciem około 10 minut, pod koniec gotowania dodać pokruszony ser, całość oprószyć gałką muszkatołową, wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczanie sosu, przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mięso podawać na ciepło z sosem winogronowym, przybrane gałązkami tymianku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy