Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mąki
- olej do głębokiego smażenia
- sól, pieprz
Składniki sosu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek majonezu
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki.
- Marynata; mleko połączyć z winem i miodem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Pokrojone mięso włożyć do marynaty, pod przykryciem odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Sos; jogurt połączyć z majonezem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty, mięso osączyć, obtoczyć w mące, smażyć na rumiano w głębokim dobrze rozgrzanym oleju (w czasie smażenia plasterki mięsa będą się dekoracyjnie skręcały), po wyjęciu z oleju, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, podawać z przygotowanym sosem czosnkowym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju