PIERŚ KURCZAKA W SOSIE CZOSNKOWYM


Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz

Składniki sosu

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki.
  • Marynata; mleko połączyć z winem i miodem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Pokrojone mięso włożyć do marynaty, pod przykryciem odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Sos; jogurt połączyć z majonezem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Po wyjęciu mięsa z marynaty, mięso osączyć, obtoczyć w mące, smażyć na rumiano w głębokim dobrze rozgrzanym oleju (w czasie smażenia plasterki mięsa będą się dekoracyjnie skręcały), po wyjęciu z oleju, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, podawać z przygotowanym sosem czosnkowym.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]