Składniki
- 1 kg karkówki bez kości
- 50 dag pieczarek
- 4 duże cebule
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 1 duża papryka żółta
- 1 słoiczek pikantnego keczupu
- 6 łyżek maggi
- 2 łyżki oleju
- sól zmiękczająca mięso
- grubo mielony pieprz czarny
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry grubości 1,5 – 2 cm, pokrojone plastry natrzeć solą i lekko oprószyć grubo mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
- Pieczarki opłukać, osuszyć, oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, pietruszkę opłukać, osuszyć, odstawić.
- Naczynie żaroodporne wsmarować olejem, na dnie ułożyć pokrojoną cebulę, na cebuli ułożyć wyjęte z lodówki plastry karkówki, na mięsie ułożyć paski pokrojonej papryki, na papryce ułożyć plasterki pokrojonych pieczarek, całość skropić maggi, wierzch równomiernie posmarować keczupem, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia mięsa.
- Karkówkę podawać na ciepło wraz z upieczonymi pieczarkami i warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w miodzie ; Karkówkę pieczoną w szałwii ; Karkówkę pieczoną w warzywach ; Karkówkę pieczoną w ziołach