Składniki
-  1 średnia główka czerwonej kapusty
-  1 cytryna
-  1 duże winne jabłko
-  2 duże czerwone cebule
-  2 kwaszone ogórki
-  6 łyżek oliwy
-  sól, pieprz
Etapy przygotowania
-  Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować.
-  W garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku wrzucić posiekaną kapustę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, zmniejszyć płomień, gotować około 10 minut, odcedzić na durszlaku, przelać zimna wodą, osączyć.
-  Cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, odstawić, jabłko umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć otartą skórką z cytryny, skropić sokiem z połowy cytryny, cebulę obrać, drobno posiekać, ogórki pokroić w małą kostkę.
-  Osączoną kapustę połączyć z jabłkiem, cebulą i ogórkami, skropić oliwą i sokiem z pozostałej cytryny, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 90 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienita do mięs pieczonych i pieczonego drobiu, znakomita do smażonych kotletów
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory
Kulinarek poleca; Kapustę biało czerwoną w sosie jogurtowym ; Kapustę czerwoną z jabłkiem ; Kapustę czerwoną z marchewką