KAPUŚNIAK Z PULPECIKAMI


Składniki

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 zwykła bułka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, pokroić w plasterki, marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać kapustę i marchewkę, zalać wrzątkiem bulionu, dodać listki laurowe, ziele angielskie, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 30 minut.
  • Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojone ziemniaki i czosnek, przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, gotować jeszcze 15 minut.
  • Pulpeciki; bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wyrobić z mięsem, wbić jajko, dodać bułkę tartą, szczyptę majeranku, sól, pieprz, wyrobić masę, z wyrobionej masy uformować niewielkie, kuliste pulpeciki, wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjąć z wody, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Do każdej porcji zupy włożyć kilka pulpecików, posypać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]