KAPUŚNIAK Z BOCZKIEM


Składniki

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka maki
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Boczek pokroić w grubą kostkę, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki i warzywa umyć, obrać pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  • W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kapustę i włoszczyznę, zalać wrzątkiem bulionu, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 30 minut.
  • Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojone ziemniaki i czosnek, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować dalej 10 minut.
  • Na patelni podsmażyć na chrupko boczek, oprószyć go mąką i zasmażyć, dodać do gotującej się zupy, przemieszać, gotować jeszcze 5 minut.
  • Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]