KAPUŚNIAK Z KIEŁBASĄ


Składniki

  • 50 dag wędzonej kiełbasy
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Kiełbasę pokroić w grube plasterki, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki i marchewki umyć, obrać pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać.
  • Bulion zagotować, dodać kapustę i marchewki, wymieszać, ponownie zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 30 minut.
  • Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażyć z cebulą, podsmażoną cebulę i kiełbasę wraz z pokrojonymi ziemniakami dodać do gotującej się zupy, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować dalej 10 minut.
  • Masło roztopić, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, zasmażkę rozprowadzić w niewielkiej ilości przestudzonego wywaru z gotowanej zupy, mieszając zasmażkę wlać do zupy, gotować jeszcze 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zup.
  • Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]