KAPUŚNIAK Z MIĘSEM


Składniki

  • 40 dag żeberek
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 grzybki suszone
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, podzielić na części, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, pokroić w plasterki, grzyby opłukać zalać niewielką ilością zimnej wody.
  • Mięso przełożyć do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować, do gotującego się mięsa dodać; boczek w całości, pokrojoną włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby wraz z zalewą, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Na rozgrzanym maśle zarumienić posiekaną cebulę, dodać posiekaną kapustę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
  • Ugotowane mięso i warzywa przecedzić, zachowując wywar, mięso, boczek i grzyby.
  • Mięso oddzielić od kości i z boczkiem pokroić w kostkę, grzyby pokroić w paski, pokrojone mięso, boczek, grzyby i podduszoną kapustę dodać do wywaru, przemieszać, ponownie zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i pokrojony czosnek, ponownie przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, gotować jeszcze około 15 minut.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]