Składniki
- 1 mała główka sałaty masłowej
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 pęczki rzodkiewek
- 4 dymki ze szczypiorem
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Liście sałaty Zobacz Info; Rady dotyczące sałaty oderwać z główki, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ogórek umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, dymkę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w talarki, szczypior opłukać, osuszyć, posiekać, koperek opłukać, osuszyć posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji) odstawić.
- Pokrojone warzywa połączyć, dodać posiekany szczypior, posiekany koperek, całość przemieszać, podzielić na porcje, ułożyć na liściach sałaty, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek (oliwę można zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem wg receptury Kulinarka, sosy Zobacz Info Kulinarka).
- Liście sałaty z nowalijkami podawać na płaskim talerzu, przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; wyśmienity do sałaty Sos cebulowy ; Sos cytrynowy ; Sos musztardowy ; Sos paprykowy ; Sos ziołowy