Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- sól, świeżo mielony biały pieprz
Etapy przygotowania
- Szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zdrewniałe końcówki (zbyt długie można przeciąć na dwie części).
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać przygotowane szparagi, obracając smażyć je ze wszystkich stron około 10 minut do czasu, aż się zarumienią, następnie dodać masło, szparagi smażyć dalej cały czas je obracając do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści i zarumieni, usmażone szparagi przyprawić solą i lekko świeżo mielonym białym pieprzem.
- Podawać na ciepło z sadzonym jajkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące szparagów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym ; Szparagi zapiekane w szynce
Kulinarek poleca; doskonały do szparagów Sos śmietanowy z cytryną ; Sos ziołowy