Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Składniki na sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Składniki dodatkowe
- 1 łyżka masła do natłuszczenia formy
Etapy przygotowania
- Szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać ze skórki poniżej główki, ponownie związać w pęczki, w dużym garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru, pęczki przygotowanych szparagów włożyć do wrzącej wody, gotować do miękkości około 15 minut, ugotowane wyjąć z wody, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw.
- Sos; masło rozpuścić w rondelku, mieszając dodać i zasmażyć na nim mąkę, zdjąć zasmażkę z ognia (zasmażka powinna być jasna), cały czas mieszając aby nie powstały grudki, powoli, cienkim strumieniem, wlać zimne mleko i rozprowadzić w nim zasmażkę, ponownie wstawić na ogień, stale mieszając zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, nie przestając mieszać gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowane i osączone szparagi ułożyć w natłuszczonym masłem podłużnym żaroodpornym naczyniu, zalać przygotowanym sosem beszamelowym, zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, do czasu zarumienienia się powierzchni.
- Podawać na ciepło z sadzonym jajkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące szparagów ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Szparagi smażone na maśle ; Szparagi zapiekane w szynce
Kulinarek poleca; doskonały do szparagów Sos śmietanowy z cytryną ; Sos ziołowy