SZPARAGI ZAPIEKANE W SZYNCE


Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 10 dag szynki
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Składniki dodatkowe

  • 1 łyżka masła do natłuszczenia formy

Etapy przygotowania

  • Szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zdrewniałe końcówki, białe szparagi obrać ze skórki poniżej główki, ponownie związać w pęczki, w dużym garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru, pęczki przygotowanych szparagów włożyć do wrzącej wody, gotować do miękkości około 15 minut, ugotowane wyjąć z wody, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw.
  • Szynkę pokroić w drobną kostkę, zarumienić na rozgrzanym maśle, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ugotowane i osączone szparagi na przemian (biały/zielony) ułożyć w natłuszczonym masłem podłużnym żaroodpornym naczyniu, wierzch posypać pokrojoną szynką, szynkę posypać startym serem, zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Podawać na ciepło z sadzonym jajkiem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące szparagów ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Szparagi smażone na maśle ; Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]