Składniki
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 dag szynki
- 10 dag żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Składniki dodatkowe
- 1 łyżka masła do natłuszczenia formy
Etapy przygotowania
- Szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć zdrewniałe końcówki, białe szparagi obrać ze skórki poniżej główki, ponownie związać w pęczki, w dużym garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru, pęczki przygotowanych szparagów włożyć do wrzącej wody, gotować do miękkości około 15 minut, ugotowane wyjąć z wody, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę, zarumienić na rozgrzanym maśle, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ugotowane i osączone szparagi na przemian (biały/zielony) ułożyć w natłuszczonym masłem podłużnym żaroodpornym naczyniu, wierzch posypać pokrojoną szynką, szynkę posypać startym serem, zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Podawać na ciepło z sadzonym jajkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące szparagów ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Szparagi smażone na maśle ; Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym