SOS ZIOŁOWY


Składniki

  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek szalotki ze szczypiorem
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Szalotki ze szczypiorem opłukać, osuszyć, posiekać, koperek i bazylię opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Posiekany szczypior, koperek i bazylię zmiksować z 12 łyżkami śmietany, pozostałą śmietanę ubić i wymieszać z 2 żółtkami, odstawić.
  • Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanym maśle, do zeszklonej cebuli dodać śmietanę zmiksowaną z ziołami, przemieszać, następnie dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami, cały czas mieszając, mocno podgrzać na małym ogniu (nie gotować), przyprawić do smaku solą i pieprzem.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do gotowanych szparagów

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; wyśmienity do szparagów Sos śmietanowy z cytryną

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]