Składniki
- 250 ml śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 pęczek szalotki ze szczypiorem
- 1 pęczek koperku
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Szalotki ze szczypiorem opłukać, osuszyć, posiekać, koperek i bazylię opłukać, osuszyć, posiekać.
- Posiekany szczypior, koperek i bazylię zmiksować z 12 łyżkami śmietany, pozostałą śmietanę ubić i wymieszać z 2 żółtkami, odstawić.
- Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanym maśle, do zeszklonej cebuli dodać śmietanę zmiksowaną z ziołami, przemieszać, następnie dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami, cały czas mieszając, mocno podgrzać na małym ogniu (nie gotować), przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Info Kulinarka
Wyśmienity do gotowanych szparagów
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; wyśmienity do szparagów Sos śmietanowy z cytryną