Składniki
- 30 dag kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 l bulionu warzywnego z kostki
- majeranek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Składniki na pulpeciki
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 zwykła bułka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- majeranek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, pokroić w plasterki, marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę.
- W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać kapustę i marchewkę, zalać wrzątkiem bulionu, dodać listki laurowe, ziele angielskie, przemieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 30 minut.
- Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojone ziemniaki i czosnek, przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, gotować jeszcze 15 minut.
- Pulpeciki; bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wyrobić z mięsem, wbić jajko, dodać bułkę tartą, szczyptę majeranku, sól, pieprz, wyrobić masę, z wyrobionej masy uformować niewielkie, kuliste pulpeciki, wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjąć z wody, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do każdej porcji zupy włożyć kilka pulpecików, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Kapuśniak z boczkiem ; Kapuśniak z kiełbasą ; Kapuśniak z mięsem