Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 60 dag świeżych mieszanych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
- Mięso wymieszać z bułką, wbić jajko, dodać ser, przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
- Z masy mięsnej uformować małe, okrągłe klopsiki, obtoczyć je w mące, smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, na kolor rumiany.
- Sos; grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki (większe w półplasterki), cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, smażyć aż puszczą sok, wlać bulion grzybowy, dodać listek laurowy, ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, aż grzyby będą miękkie, pod koniec duszenia do sosu dodać klopsiki, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, delikatnie przemieszać, mocno podgrzać.
- Klopsiki podawać na ciepło z sosem posypane posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Kapustę kiszoną z ananasem i jabłkiem ; Kapustę kiszoną z ananasem i papryką ; Kapustę kiszoną z marchewką ; Surówki ; Przystawki do potraw