KLOPSIKI W SOSIE GRZYBOWYM


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 60 dag świeżych mieszanych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
  • Mięso wymieszać z bułką, wbić jajko, dodać ser, przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
  • Z masy mięsnej uformować małe, okrągłe klopsiki, obtoczyć je w mące, smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, na kolor rumiany.
  • Sos; grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki (większe w półplasterki), cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, smażyć aż puszczą sok, wlać bulion grzybowy, dodać listek laurowy, ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, aż grzyby będą miękkie, pod koniec duszenia do sosu dodać klopsiki, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, delikatnie przemieszać, mocno podgrzać.
  • Klopsiki podawać na ciepło z sosem posypane posiekanym koperkiem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Kapustę kiszoną z ananasem i jabłkiem ; Kapustę kiszoną z ananasem i papryką ; Kapustę kiszoną z marchewką ; Surówki ; Przystawki do potraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]