BIGOS POLSKI Z MŁODEJ KAPUSTY


Składniki

  • 1 duża główka młodej białej kapusty
  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 5 dużych pomidorów
  • 2 duże młode marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, poszatkować, mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, przemieszać, pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w małą kostkę, marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, koperek i tymianek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • W garnku na rozgrzanym oleju zarumienić pokrojone mięso, dodać posiekaną cebulę, przemieszać, smażyć 2 – 3 minuty, dodać pokrojoną marchewkę, poszatkowaną kapustę, całość przemieszać, zalać bulionem, zagotować, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając, na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory, posiekany koperek i tymianek, przemieszać, przyprawić do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.
  • Bigos podawać na ciepło z pieczywem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Bigos polski tradycyjny ; Bigos polski ze śliwką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]