SZYNKA WINOGRONOWA W SOSIE WINOGRONOWYM


Składniki

  • 2 kg szynki
  • 3 szklanki winogron ciemnych
  • 3 szklanki winogron jasnych
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Składniki marynaty

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek rozmarynu

Etapy przygotowania

  • Marynata; miód utrzeć z czosnkiem granulowanym, startą skórką z cytryny, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, połączyć z winem, dodać oliwę, dokładnie wymieszać.
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, w jego górnej części, wzdłuż, pośrodku, zrobić nacięcie tak, by powstała głęboka kieszeń, włożyć do naczynia, zalać przygotowaną marynatą, naczynie zakryć, odstawić do lodówki na 12 godziny.
  • Po wyjęciu mięsa z marynaty (marynatę zachować), winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki, odstawić, gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić, kieszeń w mięsie napełnić ciemnymi winogronami, brzegi nacięcia spiąć wykałaczkami, mięso ułożyć w brytfance, wierzch mięsa polać gorącym stopionym masłem, podlać zachowaną marynatą, piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w czasie pieczenia co jakiś czas wierzch mięsa polewać wytwarzający się sosem.
  • Upieczone mięso wyjąć z brytfanki, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do ciepłego piekarnika).
  • Sos; sos z pieczenia mięsa, przecedzić do rondelka, dodać jasne winogrona i czerwony pieprz, przemieszać, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować jeszcze 3 – 4 minuty, odstawić.
  • Szynkę pokroić w grube plastry, polać gorącym sosem, przybrać gałązką rozmarynu.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Szynkę pieczoną w szpinaku ; Szynkę szpikowaną goździkami w polewie morelowej ; Szynkę w marynacie piwnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]