Składniki
- 2 kg szynki
- 3 szklanki winogron ciemnych
- 3 szklanki winogron jasnych
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Składniki marynaty
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek rozmarynu
Etapy przygotowania
- Marynata; miód utrzeć z czosnkiem granulowanym, startą skórką z cytryny, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, połączyć z winem, dodać oliwę, dokładnie wymieszać.
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, w jego górnej części, wzdłuż, pośrodku, zrobić nacięcie tak, by powstała głęboka kieszeń, włożyć do naczynia, zalać przygotowaną marynatą, naczynie zakryć, odstawić do lodówki na 12 godziny.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty (marynatę zachować), winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki, odstawić, gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić, kieszeń w mięsie napełnić ciemnymi winogronami, brzegi nacięcia spiąć wykałaczkami, mięso ułożyć w brytfance, wierzch mięsa polać gorącym stopionym masłem, podlać zachowaną marynatą, piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w czasie pieczenia co jakiś czas wierzch mięsa polewać wytwarzający się sosem.
- Upieczone mięso wyjąć z brytfanki, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do ciepłego piekarnika).
- Sos; sos z pieczenia mięsa, przecedzić do rondelka, dodać jasne winogrona i czerwony pieprz, przemieszać, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować jeszcze 3 – 4 minuty, odstawić.
- Szynkę pokroić w grube plastry, polać gorącym sosem, przybrać gałązką rozmarynu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Szynkę pieczoną w szpinaku ; Szynkę szpikowaną goździkami w polewie morelowej ; Szynkę w marynacie piwnej