Składniki
- 2 kg szynki
- 2 ząbki czosnku
- 15 – 20 goździków
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól zmiękczająca mięso
- cukier
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i cukrem, ząbki czosnku obrać, pokroić wzdłuż na kilka części.
- Polewa; dżem morelowy podgrzać, przetrzeć, wymieszać z papryką.
- Mięso, w górnej części, nakłuć ostrym nożem, w powstałe kieszonki mocno wcisnąć pokrojony czosnek, wierzch naszpikować goździkami, włożyć do rękawa pieczeniowego, rękaw od góry nakłuć i ułożyć w brytfance, piec około 110 minut w piekarniku (piekarnik elektryczny, półka druga, termoobieg) nagrzanym do temp. 180 – 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, na 10 minut przed końcem pieczenia mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw pieczeniowy, wierzch mięsa posmarować polewą morelową, dokończyć pieczenie bez zawijania mięsa w rękaw.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w grube plastry, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło lub wystudzić i podać na zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa
Kulinarek poleca; Szynkę nadziewaną winogronami w sosie winogronowym ; Szynkę pieczoną w szpinaku ; Szynkę w marynacie piwnej